Cremeren

Cremeren is al eeuwenoud. In Nederland vond de eerste crematie plaats in 1914. Pas in 1964 volgde de kerkelijke goedkeuring. Uiteindelijk werd in 1968 het verassen voor de wet gelijkgesteld aan een begrafenis. Op dit moment kiest iets meer dan de helft van de Nederlanders voor cremeren.

Crematie mogelijkheden

Bij een crematieplechtigheid is meer mogelijk dan u zou verwachten. Zo kunt u extra tijd reserveren voor de afscheidsdienst of condoleance. Verder kunt u kiezen voor muziek vanaf een geluidsdrager of voor live muziek. Tijdens de ceremonie kunnen sprekers en muziek elkaar afwisselen. Daarnaast kunt u een fotoreportage van de overledene tonen via een beamer. Er kan ook een video opname van de plechtigheid gemaakt worden. Zelfs een crematieplechtigheid in de avonduren is mogelijk. Wilt u aan het einde van de plechtigheid een extra moment van afscheid creëren voor u en uw familie? Verlaat dan met uw kleine kring de aula als laatste.

Crematieplechtigheid

Bij een crematiedienst kunt u de kist al dan niet aan het oog laten onttrekken. Na de crematie wordt de kist naar de ovenruimte gebracht. Indien gewenst, kunnen de familieleden de kist dragen. In de ovenruimte registreert de ovenmeester de identiteit van de overledene en legt een vuurvast steentje in de kist. Dit steentje is voorzien van het crematienummer. Vervolgens gaat de kost 1,5 uur in de oven. Daarna wordt de as ontdaan van edelmetalen en metalen.

Waarom cremeren in plaats van begraven?

Steeds meer mensen laten zich na overlijden cremeren. Crematie heeft de volgende belangrijke voordelen ten opzichte van een begrafenis:

  • Lagere kosten
  • Hygiënischer
  • Geen weersinvloeden tijdens de plechtigheid
  • Goede voorzieningen waaronder aula’s en ruimtes voor condoleren
  • Vrije keuze voor asbestemming

 

Na de crematie moet de eigenaar van het crematorium de as van de overledene 1 maand bewaren. Dit is wettelijk bepaald. In die tussentijd kunnen de nabestaanden een asbestemming bepalen. Daarvoor hebben zij maximaal 6 maanden de tijd.

_MG_9250 kopie